VIZITA ÎNALTPREASFINȚITULUI MITROPOLIT TEOFAN, ÎN PAROHIA TUNGUJEI

Viața parohiei Aprilie 1, 2013

Momente pline de emoţie şi de bucurie  parohiei Tungujei unde, în Duminica a II-a din Postul Mare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. 

 Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoţii slujitori numărându-se şi părintele Mihail Roşu, protopop al Protoieriei Iaşi 3.

După citirea Sfintei Evanghelii a Vindecării slăbănogului din Capernaum, IPS Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat importanţa întâlnirii cu Dumnezeu, indiferent de starea morală şi fizică în care ne aflăm: „Un lucru foarte important relatat în pericopa evanghelică a zilei este acela că slăbănogul a fost aşezat de prietenii săi în faţa Domnului Iisus Hristos. Spun acest lucru pentru că nu există o binecuvântare mai mare, nu există un har mai adânc, nu există o clipă mai binecuvântată, decât atunci când omul este aşezat în faţa lui Dumnezeu. Toate căile fiinţei omeneşti, toată zbaterea şi frământarea ei, toate năzuinţele şi toate dorurile ei sunt chemate spre a împlini această mare taină, a întâlnirii cu Creatorul tuturor celor văzute şi nevăzute. Şi unde poate fi descoperit Dumnezeu mai deplin şi mai uşor, dacă nu în Sfânta Biserică, în timpul dumnezeieştii Liturghii, loc şi timp binecuvântat?“. În continuarea cuvântului, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a enumerat căile prin care omul se poate întâlni cu Dumnezeu: „Prima cale ca omul să ajungă în faţa lui Dumnezeu este stăruinţa lui de zi şi de noapte, când, cunoscând întunericul cel din afară, pătrunde înlăuntrul fiinţei sale, unde descoperă lumina cea necreată a lui Dumnezeu. Există şi o altă cale, prin care omul este adus de alţii în faţa lui Dumnezeu, precum slăbănogul din Evanghelia de astăzi. Şi mai există încă o cale, mai rar întâlnită, când Dumnezeu îl cheamă pe om la Sine în mod tainic, precum l-a chemat la adevăr, la trăirea Evangheliei şi mărturisirea ei pe Saul din Tars, viitorul Apostol Pavel. Toate aceste căi şi multe altele nu pot să-şi împlinească în cele din urmă însă scopul, dacă Dumnezeu nu ar da putere celor care tind să meargă către Dânsul“.
 
Liturghia arhierească a avut parte şi de un moment deosebit, IPS Mitropolit Teofan hirotonindu-l întru preot pe tânărul diacon Valentin Cârlan, pe seama parohiei „Sfinţii Voievozi“ - Murguţa, din comuna Dobârceni, Protopopiatul Săveni. 
 
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, pr. prototop Mihail Roşu a ţinut un cuvânt de învăţătură şi de bun venit, după care a urmat cuvântul de mulţumire al părintelui paroh Constantin Rusu, care a făcut şi un scurt istoric al parohiei.
 
Înainte de agapa organizată în casa socială a parohiei, credincioşii şi slujitorii prezenţi la slujba arhierească au asistat la un moment artistic susţinut de preşcolarii şi şcolarii din Tungujei.